10 Aralık 2010 Cuma

haydarpaşa

Haydarpaşa tren istasyonunun 2. Abdülhamit döneminde italyan ve fransız heykeltraşların yardımıyla yapıldığını biliyormuydunuz? İlk yapılma sebebi Bağdat-İstanbul arası tren seferlerini gerçekleştirmekti. Birinci Dünya savaşı sırasında deposu cephanelik olarak kullanılan garın sabotaj sonucu cephanelerin patlaması ile büyük bir bölümü hasar görmüştür. Binayı yeniden onarıp ona bugünkü görünüşünü vermişlerdir. Ama ne yazık ki bu kadarla bitmemişti garın şanssızlığı, 1979 yılında kadıköy yakınlarında bir tankın bir gemiyle çarpışarak patlaması sonucu oluşan ısı yüzünden binanın kurşundan yapılmış vitrayları hasar görmüştür. 1983'de ise aslına uygun olarak büyük çaplı bir onarım geçirmiştir, kuleleri ve dış cepheleri onarılmıştır.


 ve sonra 2010'da.


Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında yangın çıktı. Yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Alınan bilgiye göre, Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında saat 15.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Yangına Üsküdar ve Kadıköy itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangınla alakalı olarak çatıdaki izolasyon çalışmasından şüpheleniliyor.

İstanbul'un, Kadıköy ilçesi, Haydarpaşa Tren Garı'nda çıkan yangının dumanları, Ortaköy'e kadar ulaştı. Saat 15.30'da başlayan yangının alevleri, bütün çatıyı sardı. Boğaz Köprüsü'nün geçen dumanlar, Boğaz'ın Avrupa yakasındaki Ortaköy semti üzerine kadar ulaştı.

Çatısında yangın çıkan İstanbul Haydarpaşa Garı'nın tamamı tehlike altında. Taş bina olarak bilinen târihî garın çatısındaki alevlerin, alt katlara sirâyet etmesinden korkuluyor. 


İstanbul Haydarpaşa Tren Garı'nda çıkan yangın devam ederken, binanın yıkılma tehlikesinin de bulunduğu bildirildi. İstanbul-Bağdat Demir Yolu'nun başlangıç istasyonu olarak 1908 yılında yaptırılan binanın, 220 ahşap direk üzerine yükseltildiği ve çatı katındaki yangının devamı halinde binanın çökebileceği kaydediliyor. 

ondan da sonra...

Geçtiğimiz günlerde tarihi Haydarpaşa Garı’nda çıkan ve ciddi hasara neden olan yangın kamu mallarının sigortalanmadığını ortaya çıkardı. Sigortacılar, genel bütçeden pay alan kurumların sigortalanmadığını belirtiyor.

ve şimdi hiç bişey olmamış gibi, herşey yeniden, bilindiği gibi devam ediyo.
ama neden?

Hiç yorum yok: